Müzeler Haftası Özel: Türkiye’de Görülmesi Gereken 20 Müze 18 Mayıs 2022

Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla, UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) tarafından tüm dünyada 18 Mayıs günü “Müzeler Günü” ilan edilmiştir. Ülkemizde de 1982 yılından beri 18-24 Mayıs tarihleri “Müzeler Haftası” olarak kutlanır.      

Biz de “Müzeler Haftası” kapsamında, Anadolu’nun binlerce yıllık tarihsel ve kültürel mirasını barındıran ülkemizin farklı illerinden, farklı içeriklere sahip müzelerinden birkaçını sizler için derledik.

Kültür ve Turizm Bakanlığının müze ve ören yerlerine girişleri düzenleyen yönergesine göre, 18 yaş ve altındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı genç ve çocuklar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenler müze ve ören yerlerini ücretsiz ziyaret edebiliyor.

Ayrıca sizler için derlediğimiz müzeleri ve daha nicelerini T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın https://sanalmuze.gov.tr/  adresinden online olarak ziyaret edebilir, kültür hazinenize yeni bilgiler katabilirsiniz.


İşte mutlaka görülmesini önerdiğimiz 20 müze ve ören yeri.


Keyifli okumalar.      

1- İSTANBUL OYUNCAK MÜZESİ


İstanbul Oyuncak Müzesi 23 Nisan 2005 yılında Belgin Akın ve şair/yazar Sunay Akın tarafından kurulmuştur. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği müze tarihi bir köşkte konumlanmıştır. İstanbul Oyuncak Müzesi, Sunay Akın’ın 20 yılda 40’ı aşkın ülkedeki antikacılardan ve açık arttırmalardan satın aldığı oyuncaklarla kurulmuştur.

Müzenin dekoru da bu düşünceyle sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından tasarlanmıştır. Müze bir şair tarafından açılmış olması ve bir sahne tasarım sanatçısı tarafından tasarlanmış olması özelliği ile de dünyada bir ilki teşkil etmektedir.

Oyuncak Müzesi dünyada çocuk ve oyuncak müzeleri birliği kurulması konusunda öncü olmuş, İstanbul’a ‘Oyuncak Müzelerinin Başkenti’ unvanını kazandırmıştır.

Müze, pazartesi hariç hafta içi 10:00 - 18:00, hafta sonu 10.00 - 18.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Ömerpaşa Caddesi, Dr. Zeki Zeren Sokağı No:17 Göztepe / İSTANBUL

Daha fazla bilgi için https://istanbuloyuncakmuzesi.com/

2- ŞANLIURFA HALEPLİBAHÇE MOZAİK MÜZESİ


Haleplibahçe Mozaik Müzesi 6.000 m2 genişliğe sahip ve 82 m. çapı ile Türkiye’nin kolonsuz geçilen en büyük yapısıdır. Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde; Haleplibahçe’de ortaya çıkan mozaikler insitu sergilenmektedir.

Haleplibahçe Mozaik Müzesindeki mozaikler, Amazon kadınlarının av sahnelerini, bazı hayvanları ve kişileri tasvir etmektedir. Savaşçı Amazon Kraliçelerinin anlatıldığı mozaikler, dünyanın ilk örneklerinden kabul edilmektedir. Mozaik tekniğinden, sanatından ve 4 milimetre kare ebadında Fırat Nehri'nin orijinal taşlarından yapılmasından dolayı uzmanlarca dünyanın en kıymetli mozaiği olarak tanımlamaktadır.

Müze her gün açık olup, 08:30’da açılmakta 17:00’da kapatılmaktadır.

Haleplibahçe 2372 Sokak 63200 Merkez Eyyübiye/Şanlıurfa

Daha fazla bilgi için https://muze.gov.tr/muze-detay?DistId=SUM&SectionId=SUM01

3- ERZURUM KONGRE VE MİLLİ MÜCADELE MÜZESİ


İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce tarihi anların yeni nesle daha iyi anlatılması amacıyla başlatılan ve 2018'de tamamlanan restorasyon çalışmasıyla Atatürk ve Erzurum Kongre Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılarak geçmişte yaşananların geleceğe aktarılmasını sağlıyor.

Türkiye'deki resim heykel galerisi statüsünde üç müze merkezinden biri olma özelliğini taşıyan müze, öğrencilere hem ders alacakları hem de tarihi atmosferi yaşayacakları imkan sunuyor.

Müzede, Erzurum Kongresi'ne katılan başta Mustafa Kemal Atatürk'ün oturduğu başkanlık makamı, kongreye katılan Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van'dan 56 delegenin isimlerinin yer aldığı masalar ile duvarlarda delegelerin hayatlarını anlatan portreler yer alıyor. Müze girişinde Atatürk'ün nüfus cüzdanı örneği de sergileniyor.

Müze haftanın her günü ziyarete açıktır.

Kongre Binası (23 Temmuz 1919), Alipaşa, Kongre Caddesi. No:44, Yakutiye/ Erzurum

Daha fazla bilgi için https://www.ktb.gov.tr/TR-96367/erzurum---ataturk-muzesi.html

4- KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ VE BÖCEK MÜZESİ


Türkiye’nin ilk kelebek bahçesi ve Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip Konya Tropikal Kelebek Bahçesi 2015 yılında ziyarete açılmıştır. Tropikal Kelebek Bahçesi 7.200 m2 kullanım alanına sahiptir. Kelebek Uçuş Alanı ve Böcek Müzesi olmak üzere iki ana bölümde 3.500 m2’lik gezi alanında hizmet verilmektedir.

Bahçe, yetişkinlere özellikle de çocuklara doğa ve hayvan sevgisini aşılamak amacıyla doğaya uygun bir şekilde kelebek formunda inşa edilmiştir. Ayrıca ziyaretçilerin günlük yaşantılarında karşılaşamayacağı farklı türde kelebek ve diğer böcekler ile bitkileri görmelerini sağlayarak yaşantılarında güzel anı bırakmak amaçlanmıştır. Bahçede, 60 farklı türde aylık 20.000 adet canlı kelebek uçuş göstermektedir.

Kelebekler bahçesine Kostarika, Kenya, Filipinler, Malezya, Singapur, Endonezya, Kolombiya ve Panama gibi ülkelerden, kelebek yaşamının 3. evresi olan pupa evresinde özel kutular içerisinde gelmektedir. Bahçeye gelen pupalar, özel dolaplar içerisine yerleştirilerek başkalaşım süreçlerini tamamlamakta ve kelebek olarak uçuş göstermektedir. Ayrıca Türkiye’ de sadece bu bahçede bulunan birçok bitki türü yetiştirilmektedir.

Böcek Müzesi bölümü; Kelebek Yaşam Döngüsü, Böcek Sineması, Kelebek Sınıflandırması, Kelebek Davranışı ve Böcek Köyünden oluşmaktadır. Bu alanda bulunan kelebekler ve diğer ilginç böcekler özel olarak kurutulup sergilenmektedir.

Müze pazartesi hariç, 09:30-17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Parsana Mh. İsmail Kaya Cd. No:244 Selçuklu / Konya

Daha fazla bilgi için http://www.konyatropikalkelebekbahcesi.com/tr

5- VAN URARTU MÜZESİ


Başkenti Van (Tuşpa) olan Urartu Devleti, M.Ö. 8. yüzyıla kadar varlığını devam ettirmiştir. Günümüze kalan çivi yazılı stellerden anlaşıldığına göre Urartular, kralların başkenti Tuşpa'da ve başka kentlerde kaleler, saraylar, su kanalları, barajlar inşa etmişlerdir. Bu yıllardan günümüze kalan eserler, Van'da Urartu Müzesi ile sergilenmektedir.

Van Urartu Müzesi bünyesinde bulunan 16 farklı sergi salonu; farklı dönemleri ve eserleri müzenin ziyaretçiler ile bir araya getirmektedir. Bu holler, karşılama ve bilgilendirme ile adlandırılan müzeye hazırlık mekânı ile başlar. Urartuların dönemsel izlerini, yapı kültürlerini ve yaşamları ile ilgili kısa bilgilerin verildiğini görmek mümkündür. Döşemeden duvarlara geçen Urartular ve yakın çevresinin haritalaması ile tarihi önem taşıyan yerlerin (Van Kalesi, Ayanis Kalesi, Anzaf Kalesi, Şamran Kanalı vb.) belgeleri, fotoğrafları, maketleri ziyaretçiler ile paylaşılmaktadır. Van Urartu Müzesi’nde sergi salonlarının yanı sıra; konferans salonu, müze satış birimleri, çocuk atölyeleri, geçici sergi alanları, takı atölyeleri gibi farklı ihtiyaçlara cevap veren müze mekânları da bulunmaktadır.

Müze pazartesi hariç, 08:00-19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Yalı Mahallesi Kale Sokak No:02 İpekyolu/Van

Daha fazla bilgi için https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=VNM01&DistId=MRK

6- SALT - KÜLTÜR, SANAT VE ARAŞTIRMA KURUMU


Garanti BBVA tarafından 2011’de kurulan SALT, araştırma, sergi, yayın, web ve dijitalleştirme projeleri; söyleşi, konferans, gösterim ve atölye gibi programlar gerçekleştiren bir kültür kurumudur. Belirli bir dönem, disiplin veya nesneye dayalı üretime bağlı kalmayan SALT, kullanıcı ve bileşenleriyle karşılıklı öğrenmeye ve tartışmaya açık bir zemin sağlamayı amaçlar.

Çok disiplinli çalışmalar yapan SALT’ın ilgi alanları sanat, mimarlık ve tasarım pratikleriyle sosyal ve ekonomik tarih incelemeleridir. SALT’ın katmanlı üretimleri, İstanbul’da SALT Beyoğlu ve SALT Galata‘da yürütülür. İstiklal Caddesi’nde yer alan SALT Beyoğlu, sergi, program ve araştırma mekânlarından oluşur.

Kurum bünyesindeki bilgi ve belge kaynaklarını kamuya açan SALT Araştırma; özgün içeriklerin geliştirilmesine olanak tanır, yerel ve bölgesel hafızaya katkıda bulunur. SALT, Avrupa müzeler konfederasyonu L’Internationale‘nin 2013’ten bu yana Türkiye’deki tek üyesidir.

Salı-cumartesi 11.00-19.00, pazar 11.00-18.00 açıktır.

Bankalar Caddesi No: 11 Karaköy/ İstanbul

Daha fazla bilgi için https://saltonline.org/tr/43

7- ANTALYA DENİZ BİYOLOJİSİ MÜZESİ



Türkiye’nin ve Akdeniz’in renkli su altı yaşamını tanıtmayı hedefleyen Türkiye’nin ilk Deniz Biyolojisi Müzesi, sıra dışı tasarımıyla Antalya’nın en çok ziyaretçi alan müzeleri arasında yer almaktadır.

Batık bir korsan gemisi şeklinde dizayn edilen müzede Türkiye denizlerinde yaşayan 19 tür köpekbalığı, süngerler, mercanlar, karides, ıstakoz ve yengeçler, kabuklular, ahtapot, kalamar ve sübyeler, denizyıldızları ve deniz kestaneleri olmak üzere yaklaşık 500 tür deniz canlısı sergilenmektedir. Ayrıca müzede Aslan ve Balon Balığı gibi Kızıldeniz’den gelen yeni türler de yer almaktadır.

Akdeniz’in zengin biyolojik çeşitliliğini gözlemleyebileceğiniz müze, deniz kültürünü yaşatmak ve doğal mirasa sahip çıkılması, iklim değişikliği gibi konularda farkındalık oluşturmak için de çalışmalar yapmaktadır.

Müze pazartesi hariç, 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Selçuk Mahallesi, İskele Caddesi, Kaleiçi Yat Limanı Muratpaşa/Antalya

Daha fazla bilgi için https://tudav.org/calismalar/deniz-alanlari/akdeniz/deniz-biyolojisi-muzesi-acildi/

8- İZMİR RADYO VE DEMOKRASİ MÜZESİ



Konak Belediyesi'nin butik müzecilik anlayışının 4. örneği olan İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi, Basmane – Altınpark bölgesinde Asmalı Ev adı ile bilinen ve 1900’lü yılların başına tarihlendirilen tarihi yapı içerisinde ünlü radyo programcılarının ve spikerlerin de katılımı ile 5 Aralık 2013’te kapılarını ziyarete açmıştır.

Müze koleksiyonu yaklaşık 150 radyo, pikaplar, çok sayıda plaklar ve interaktif eserlerden oluşmaktadır. Altı odadan ve bir kütüphaneden oluşan müze, önemli tarihsel olaylara göre kronolojik olarak sıralanmıştır.  

Müzede her ay farklı konuda olmak üzere film gösterimleri düzenlenmektedir. Önemli radyo programcıları ile söyleşiler düzenlenerek halk ile bir araya getirmek amaçlanmaktadır. Aynı zamanda yaşam boyu eğitimi amaçlayan müze, yılın her ayı için tüm yaş gruplarına uygun etkinlikleri programlamaktadır.

Pazar ve Pazartesi hariç her gün 09.00–17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.

Altınordu, 967 Sok. No: 16 Konak / İzmir

Daha fazla bilgi için https://www.izmirdergisi.com/tr/dergi-arsivi/215-40inci-sayi/1713-o-artik-avrupali-bir-muze-konak-belediyesi-radyo-ve-demokrasi-muzesi

9- BURDUR SAGALASSOS ANTİK KENTİ AÇIK HAVA MÜZESİ



Doğu Akdeniz'in en önemli kentlerinden olan Sagalassos, antik çağlarda Pisidya coğrafyasının Roma İmparatorluk Döneminde en önemli şehirlerindendir. Sagalassos Antik kenti; Akdağların yamacına kurulmuş, 12 bin yıllık köklü bir tarihe sahip olan bir yerleşim yeridir.

Sagalassos, Küçük Asya'da günümüze en iyi korunmuş antik kentlerden biri olması nedeniyle 1990 yılından bu yana Belçikalı Prof. Dr. Marc Waelkens başkanlığında bir ekip tarafından yürütülen arkeolojik proje kapsamında, restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Antik kentteki birçok yapı bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. Antoninler Çeşmesi, Neon Kütüphanesi, Tiberius Kapısı, Heroon, Kent Meclisi, Ares-Herakles-Zes-Athena ve Poeidon büstleri, Marcus Aurelius ve Adrian Heykelleri, İmparatorluk Hamamı ve Tiyatro bu eserler arasındadır.

Müze, 09:00- 20.00 arasında her gün ziyaretçiye açıktır.

Kıraç Mahallesi, Ağlasun/Burdur

Daha fazla bilgi için https://muze.gov.tr/muze-detay?sectionId=SAG01&distId=MRK

10 - BAYBURT BAKSI MÜZESİ



Baksı Müzesi Bayburt’un 45 km dışında, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerinde kuruludur. Eski adıyla Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar köyünde yükselen bu sıra dışı müze, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, iç içe yer vermektedir.

Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi ile 40 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi.

Müze, sanatçılar ve araştırmacılar için geleneksel sanatlarla çağdaş sanatı buluşturan özgün bir kültürel etkileşim merkezi yaratmayı, yoğun göç nedeniyle parçalanmış bir kültürel ortama yeniden hayat verebilmeyi ve kültürel belleğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Müze pazartesi hariç, 10.00-12:30 ve 13:30-19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Bayraktar Köyü Yolu, Bayraktar/Bayburt

Daha fazla bilgi için http://baksi.org/tr/baksi-hakkinda

11 - ANKARA GÖKYAY SATRANÇ MÜZESİ



Vakfin kurucusu olan Akın Gökyay’ın 1975 yılında başladığı satranç koleksiyonu, 31 Ocak 2012 tarihinde Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş; Türkiye’de, tescilli ilk ve tek satranç koleksiyonu olmuştur.

Yaklaşık 1.000 metrekarelik bir alana kurulu olan müze içerisinde; 110 ülkeden, 703 satranç takımı sergilenmektedir.  Koleksiyonda; ahşap, metal, balık kemiği, mermer, sabuntaşı, keçe, polyester gibi farklı maddelerden imal edilmiş satranç takımları bulunmaktadır. Alındığı ülkelerin kültürel özelliklerini yansıtan satranç takımları arasında Harry Potter, Asteriks ve Şirinler gibi tematik setlerlerle beraber, tarihi ve politik olayları yansıtan takımlar da yer almaktadır.

Müze pazartesi hariç, 10.00-12:30 ve 13:30-18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Ulucanlar Cad. Basamaklı Sok. No:3 06230 Altındağ-Ankara

Daha fazla bilgi için https://gokyaysatrancvakfi.org.tr/satranc-muzesi

12 - İZMİR  BORNOVA ARKAS DENİZ TARİHİ MÜZESİ



İzmir Bornova’da bulunan Arkas Deniz Tarihi Merkezi, geçmişi 1800’lere uzanan binasında, denizcilik tarihini ve denizcilik sektöründeki gelişimi göstermek amacıyla 2012 yılında açılmıştır. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın denizcilik ve sanata olan tutkusu doğrultusunda 30 yılı aşkın süredir büyük bir titizlikle bir araya getirilen gemi maketleri, tablolar ve gemi antikalarından oluşan koleksiyonun bir bölümü bu mekanda sergilenmektedir. M.Ö. 1000 yılından 20. yüzyıla kadar uzanan denizcilik tarihi sürecini yaşatan Arkas Deniz Tarihi Merkezi, tarihte iz bırakmış gemilere tekrar hayat veren maketlerin yanı sıra Türk ve Dünya tarihinde yer alan önemli olayların ve kahramanlarının resmedildiği tablolar ve gemi antikalarına ev sahipliği yapmaktadır.

Müze; Salı- Perşembe -Cumartesi günleri  10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

80. Sk. No:28, 35040 Bornova / İzmir

Daha fazla bilgi için https://arkasdeniztarihimerkezi.com/hakkimizda/

13 -  ÇANAKKALE SERAMİK MÜZESİ



2013 yılında hizmete açılan müzenin ana hattı geleneksel Çanakkale seramikleri ile oluşturulmuştur.

Müzede farklı koleksiyonlarda yer alan Çanakkale seramiklerinin yanı sıra günümüz seramik sanat ve zanaatkarlarının ürünleri, seramik/pişmiş toprak tarihi ve üslupları üzerine farklı sanat/tasarım ürünleri ile hazırlanan sergilere kalıcı olarak yer verilmektedir. Müzenin yine bahçeye açılan bir bölümü, restorasyon/konservasyon ve çanlı performans atölyesine ayrılmıştır.

Müze-mekan kurgusunda seramik kültürünün yanı sıra hamam kültürünün de birlikte anlatımı hedeflenmiş, bu amaç ile grafik çözümler yanı sıra mimari okumalara olanak tanıyacak transparan sergi üniteleri oluşturulmuştur.

Hizmet vermeye başladığı günden bugüne kadar 17 süreli sergiye ve çeşitli koleksiyonlara ev sahipliği yapan müzede ulusal ve uluslararası alanlarda seramiğin tanıtımı ve yaygınlaştırılması için 2 çalıştay, 8 fuar organizasyonu, 2 seramik tasarım yarışması gibi bir çok çalışma hayata geçirilmiştir.

Müze pazartesi hariç, 10.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Cevatpaşa Mahallesi Kaya Sokak No: 31-33 Merkez/ Çanakkale

Daha fazla bilgi için https://www.canakkaleseramikmuzesi.org/canakkale-seramik-muzesi/

14 - TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL EVİ MÜZESİ



Tekirdağ Milli Eğitim Vakfı, İl Özel İdare, Tekirdağ Belediyesi, Namık Kemal Derneği ve çeşitli kuruluşların ortak katılımıyla müze ev yaptırılmıştır. Bu hatıra evi 1994 yılında halkın ziyaretine açılmıştır.

Tekirdağ Namık Kemal Evi; 19. Yüzyıl Osmanlı evlerinin mimarisine uygun olarak yapılan bu ev geniş bir bahçe içerisindedir. Evin bodrum katı sergi salonu olarak düzenlenmiştir. Mermerle döşenmiş zemin kat ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Namık Kemal'in portreleri, teşhir dolabı, Namık Kemal'in mezarının ve II. French Rakoczi'nin yağlı boya tablolarıyla süslenmiştir. Ayrıca oldukça geniş tutulan evin bahçesinde seyirlik alan ve açık hava sahnesi yer almaktadır.

Ahşap yapılı ve 6 odası bulunan evin sofasındaki panolarda da Namık Kemal'in ailesine ait fotoğraflar, belgeler, basında çıkan haberler ve eski Tekirdağ resimlerine de yer verilmiştir. Hatıra evi; Tekirdağ mutfağı, başodası ve yatak odasını tanıtan etnografik eşyalarla süslenmiş, ayrıca Namık Kemal ve onun hakkında yazılmış eserler evde teşhir edilmektedir.

Müze hafta içi her gün 08.00-12.00 / 13.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Eskicami-ortacami, Mahallesi, Namık Kemal Cd. No:11, Süleymanpaşa/ Tekirdağ

Daha fazla bilgi için https://www.suleymanpasa.bel.tr/bilgi/Nam%C4%B1k-Kemal-Evi-M%C3%BCzesi--16

15 - ADANA SİNEMA MÜZESİ



Şener Şen, Menderes Samancılar, Ali Özgentürk, Nebil Özgentürk, Yılmaz Güney Aytaç Arman. İrfan Atasoy, Perihan Doygun, Yılmaz Duru, Salih Güney, Mahmut Hekimoğlu, Bilal İnci, Demir Karahan, Abdurrahman Keskiner, Arif Keskiner, Yılmaz Köksal, Ali Şen, Danyal Topatan ve  Meral Zeren gibi oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı olarak sinemaya katkı sunan onlarca isim Adana’dan çıkmıştır.

Adana, sinema açısından o kadar önemli bir şehirdir ki eski dönemde çoğu yerli filmin ilk gösterimi Adana’da yapılmaktadır. Yine sıcak havanın da etkisiyle yazlık sinemalar Adana kültürünün çok önemli bir parçası olmuştur. Adana’da 1969 yılından itibaren gerçekleştirilen Altın Koza Film Festivali de her dönem sinemanın öncüleri açısından belirleyici bir organizasyon olmuştur.

Sinema Müzesi, 2011 yılında hizmete girmiştir. Anadolu’nun ilk sinema müzesi olma özelliği taşıyan müze 140 yaşındaki 3 katlı binada hizmet vermektedir. Ödül kazanmış filmlerin afişleri, sanatçıların bal mum heykelleri, filmlerde kullanılan objeler, sinema maketi, sinema makineleri…

Müze, her gün 08:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Kayalıbağ, Seyhan Cd., 01010 Seyhan/Adana

Daha fazla bilgi için https://www.adanabaska.com/tr/3/adana-baska/bir-baska-kultur/adana-sinema-muzesi/197/179

16 - KÜTAHYA ÇİNİ MÜZESİ


Müzenin vitrinlerinde, 14. yüzyıldan başlayarak günümüzde yapılan örneklerden oluşan ve Kütahyalılar tarafından ''ateşte açan çiçekler'' olarak tanımlanan çini örnekleri yer alıyor. El emeği, göz nuru dökülerek tek tek fırça ile yapılan bu çiniler birer sanat eseridir.

Çinicilerin üstadı Hafız Mehmet Emin'in gümüş mührü torunlarınca müzeye bağışlanmış ve Hafız Mehmet Emin'in kendi eseri olan çini sehpa da müzede sergilenmektedir.

Müzenin iç kısmında sağ eyvanda yer alan odada en eski Kütahya çinileriyle çini yapımında kullanılan madde, boya, fırça ve desen örnekleri yer alıyor. Bu malzemeler, çiniciliğin ne kadar zahmetli bir iş olduğu konusunda ziyaretçilere bilgi vermektedir.

Müze, her gün 08:30 - 19:00 saatleri arası ziyarete açıktır.

Servi, Çini Müzesi, 43030 Kütahya Merkez/Kütahya 
Daha fazla bilgi için https://turkishmuseums.com/museum/detail/2135-kutahya-cini-muzesi/2135/1

17 - ZONGULDAK MADEN MÜZESİ



Müze Binası fuaye, teşhir salonları, toplantı salonu, depolar ve idari birim odalarından oluşmaktadır.

Fuaye alanında Kömür- Şehir İlişkisi ele alınmıştır. Tanıtım odasında 10 dakikalık Zonguldak tanıtımından sonra salonuna alınan ziyaretçilere, Zonguldak’ta kömürcülük hakkında tarihi ve teknik bilgiler verilmektedir. İkinci kat vitrinlerinde iş güvenliği, topoğrafya, sağlık, sosyal bakım ile ilgili malzemeler ve eğitim kitapları sergilenmektedir. Üçüncü kat kömürün kok türevleri, fosiller ve kömürün oluşumu anlatılmaktadır.

Bahçe kısmen teşhir alanı olarak kullanılmıştır. Ayrıca Zonguldak Limanında bulunan Maden Şehitleri Anıtının müze bahçesine taşınma işlemleri devam etmektedir.

Müze her gün 10:00 - 16:30 saatleri arası ziyarete açıktır.

Çınartepe, Dağyolu Sk., 67040 Zonguldak Merkez/Zonguldak

Daha fazla bilgi için https://zonguldak.ktb.gov.tr/TR-186810/zonguldak-maden-muzesi.html

18 - KASTAMONU ŞAPKA MÜZESİ



Kastamonu Şapka Müzesi, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi bünyesinde kurulmuştur. Kastamonu’nun gezilecek yerlerinden olan Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde Şapka Müzesi dışında; Cumhuriyet Evi, Silah Müzesi, Dantel Müzesi, Atatürk Sergi Salonu, Bebekevi ve galeri bölümleri yer almaktadır.

Şapka Müzesi’nin Kastamonu için anlamı ayrıdır. Bunun sebebi, Mustafa Kemal Atatürk’ün şapka inkılabını Kastamonu’da gerçekleştirmesidir. Mustafa Kemal Atatürk, Kastamonu halkı için ”Efendiler, Gördüklerimin en kıymetli kısmı bu güzel bölgenin samimi halkının çok aydın ve çok geniş ve yüksek zihniyet sahibi olmalarıdır.” demiştir.

Kastamonu’nun eski valisi Mustafa Kara döneminde düzenlenen Şapka Müzesi Projesi, kısa zaman sonra hayata geçirilmiştir. 2006 yılında açılan müze, Kastamonu ve Türkiye turizmine hizmet etme amacındadır. Şapka Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek şapka müzesi olma unvanına sahiptir.

Müze, hafta içi 08:30 - 18:00 arası, hafta sonu ise 10:00-18:00 saatleri arası ziyarete açıktır.

Saraçlar, Kastamonu Merkez/Kastamonu

Daha fazla bilgi için; https://www.kastamonumvtkulturmerkezi.gov.tr/kompleks.asp?muze=7-sapka-muzesi

19 -  KAHRAMANMARAŞ KURTULUŞ MÜZESİ


Müze, şehir merkezinde Kültür Park alanı içerisinde yer alır. 1.Dünya Savaşından sonra işgal edilen Anadolu topraklarının kurtuluş fitilini ateşleyen kahraman şehir Maraş’ın, Milli Mücadelesinin; 2D ve 3D animasyon film ile özel çizilmiş resimler ve maketlerle birlikte ses - ışık efektleriyle anlatıldığı, ziyaretçilerine o dönemden izler sunan tarih konulu bir müzedir.

Sahneler, Kurtuluş Mücadelesinin önde gelen kahramanlarının yağlı boya portreleri ve o dönemde kullanılmış silahlar sergisi ve 12 Şubat 1920 günü kutlamaları temsili, İstiklal madalyası ve dokunmatik ekranda kent tarihini anlatan bölümü ile devam etmektedir.

Müze pazartesi hariç, her gün ziyarete açıktır.

Şehit Evliya, 46100 Kahramanmaraş Merkez/Kahramanmaraş

Detaylı bilgi için https://kahramanmaras.bel.tr/kahramanmaras-kurtulus-destani-panorama-muzesi

20 - ISPARTA  PROF. DR TURAN YAZGAN HALI VE KİLİM MÜZESİ


Isparta Belediyesi tarafından 2013 yılında hizmete sunulan müzemizde Anadolu Coğrafyasında Türkler tarafından kullanılan yaklaşık 3.500 adet halı, kilim ve etnografik ürünler sergilenmektedir. Müze yaklaşık 3.200 m2 kapalı alana sahip hem yatay hem de dikey 11 katlı olmak üzere sergileme salonları, kulenin en son katında seyir katı Dünyanın en büyük 3 adet Isparta Gülü’nü içeren kompozisyona sahiptir. Isparta Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğünün 07/05/2018 tarih ve 10828916/284 sayılı yazıları ile Bakanlığına Özel Müze Başvurusu yapılmıştır.

Müze haftanın her günü 08:30 - 17:30 saatleri arası ziyarete açıktır.

Merkez Gökçay Kavşağı, Isparta Merkez/ Isparta

Detaylı bilgi için https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/isparta/gezilecekyer/prof--dr--turan-yazgan-hali-ve-kilim-muzesi-