Programın Hedefleri 

Eğitim alanında, teknolojideki gelişmeler ile birlikte birçok değişim ve dönüşüm görülmektedir. Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) olarak özellikle pandemi döneminden itibaren oluşan ihtiyaçlara farklı programlar (ÇEDET, YÖZET, ÇAYEDT) ile karşılık vermeye çalıştık. Aldığımız dönüşler, öğretmenlerimize bu değişim ve dönüşüm süreçlerinde önemli kazanımlar sunduğumuzu göstermektedir.

Teknolojinin bizlere sunduğu imkanlar ile birlikte bu son zamanlardaki yeni gelişmeler, çok farklı ihtiyaçları oluşturmakta, teknolojinin getirilerine uyumlanmaktan çok daha fazlasını gerektirmektedir. Sadece teknolojik yeterliliklerin geliştirilmesinin yanı sıra çok daha kapsamlı bir değişim ve dönüşüm ihtiyacı oluşturmaktadır. Bu ihtiyacı oluşturan teknolojinin adı YAPAY ZEKÂ’dır.

Yapay zekâ sahip olduğu özellikler ve yetkinlikler ile büyük bir değişimin kapılarını aralamaktadır. Sağladığı imkanlar göz önünde bulundurulduğunda öğretmenler ve öğrenciler için fark yaratacak katkılar sunma potansiyeline sahiptir. Bununla beraber öğrenme ve öğretme süreçlerine yeniden ve yenilenerek uyum sağlama sorumluluğu da getirmektedir. Ancak sağladığı birçok kolaylık ve verimlilik katkılarının yanında yapay zekâ etik konusu kapsamında bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu durumda öğretmenler için yapay zekanın güçlü özelliklerinden faydalanarak verimliliği yükseltirken etik riskleri göz önünde bulundurarak süreçleri bilinçli bir şekilde yönetme sorumluluğu da ortaya çıkmaktadır.

Yapay zekânın eğitim için getirdiği fırsatları ve tehditleri göz önünde bulundurarak öğretmenlerin bir paradigma değişikliğine sebep olan bu teknolojiyi etkili ve nitelikli bir şekilde kullanabilmeleri için Eğitimde Yapay Zekâ Kullanımı Eğitim Programı’nı (EYAZ) geliştirdik.

Senkron ve asenkron içeriklerle tasarlanan bu eğitim, öğretmenlerin yapay zekânın getirdiği paradigma değişimine uyumlanmalarını, sunduğu imkanlardan verimli bir şekilde faydalanmalarını ve potansiyel riskleri bertaraf edebilmek için etik konusunu göz önünde bulundurdukları bir öğrenme- öğrenme sürecini düzenlemelerini hedeflemektedir. 

Özetle, bu eğitim yapay zekâ ile ortaya çıkan değişim ve dönüşüme yönelik farkındalık geliştirerek eğitimde yapay zekânın etkili ve verimli bir kullanımına odaklanmaktadır.

Eğitim programı boyunca aşağıdaki konular çalışılacaktır:

  • Yapay zekâ ve temel kavramları
  • Yapay zekanın ortaya koyduğu paradigma değişimi
  • Eğitimde yapay zekâ kullanımı ve önemi
  • Eğitimde yapay zekâ kullanımına uyumlanma
  • Eğitimde yapay zekanın kullanım alanları
  • Yapay zekânın fırsatları ve tehditleri
  • Yapay zekâ kullanımında etkili komut oluşturma
  • Farklı eğitsel amaçlara yönelik yapay zekâ araçları
  • Yapay zekanın eğitimde farklı amaçlara yönelik kullanım özellikleri 
  • Eğitime yönelik farklı yapay zekâ araçları deneyimleme
  • Eğitimde yapay zekanın etik kullanımı
  • Yapay zekâ kullanarak eğitsel ürünler geliştirme
  • Eğitimde yapay zekanın etkili ve verimli kullanımı

Aynı zamanda, oluşturulacak soru soru ve paylaş alanına dahil edilecek katılımcılar, profesyonel öğrenme topluluğunun bir parçası olacaktır.

Programa Kimler Katılabilir?

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında görev yapan bütün öğretmenler programa başvuru yapabilir.

Programın Süresi ve Zaman Planlaması

Eğitimin süresi toplamda altı gündür. (4 gün asenkron 2 gün senkron oturum)

* Senkron: Belirtilen saatte çevrim içi şekilde katılmanın gerekli olduğu eş zamanlı oturumlar. (Senkron oturumlar pazartesi ve Perşembe günü ikişer saattir.)

* Asenkron: Program süreci kapsamında kişiye bağlı olarak istenilen zamanda tamamlanabilecek eş zamanlı olmayan oturumlar.

Katılım Belgesi

Programın asenkron içeriklerini zamanında tamamlayan ve senkron oturumların tamamına katılan katılımcılar, katılım belgesine dijital olarak erişebileceklerdir.

Eğitim Platformu

Eğitim, Öğretmen Akademisi Vakfı uzaktan eğitim platformu eKampüs’te https://www.orav.org.tr/ekampus adresinden gerçekleştirilecektir.

Başvuru

​Eğitimde Yapay Zekâ Kullanımı Eğitimi ve diğer eğitimlerimize eKampüs uzaktan eğitim platformumuzda erişebilirsiniz. Eğitimlerimize kayıt olmak için eKampüs'e giriş yapmanız gerekmektedir. eKampüs'e giriş yaptıktan sonra "Kayıt Olabileceğiniz Mesleki Gelişim Eğitimleri" bölümünde kayıt olmanız için sizi bekleyen eğitimlerimizi bulabilirsiniz.